Vår gemensamma resa

Första gången vi hörde talas om begreppet högkänslighet var när vi läste en artikelserie i Svenska Dagbladet 2012. Då jobbade vi redan med terapi och yoga med fokus på förändringsprocesser, medvetandeutveckling, tanke- och känslohantering.

Att läsa om högkänslighet kändes för oss båda som att läsa ur vår egen dagbok. Vi beställde på studs Elaine Arons bok Den högkänsliga människan och började förkovra oss i hennes forskning om personlighetsdraget. För varje blad växte entusiasm och iver inom oss att vilja berätta för hela världen om den nyfunna insikten. Vi kopplade snabbt högkänsligheten inte bara till oss själva utan även till flertalet av våra klienter och deltagare som kom till oss för yoga, terapi och retreat. ”De flesta av dem är säkert också högkänsliga”, tänkte vi.

Vi insåg att vi hade verktyg som skulle kunna hjälpa högkänsliga att hantera sin extra känslighet. Vi hade också ett synsätt som skiljde sig från många andras. Istället för att se känslighet som något svagt eller negativt tänkte vi att det som vi uppfattar som vår wrongness ofta är vår strongness. Och nu hade vi ett namn på det som vi så ofta hade upplevt som fel med oss själva!

Under 2012 drev vi en mindre yogastudio i Malmö och höll retreat på Österlen. Där började vi sälja Elaines böcker och såg hur de gick åt som smör i solsken. Många ställde frågor och undrade om det fanns något forum för ”sånna som vi”. Då började vi hålla gratisföreläsningar på temat Så hanterar du din högkänslighet för att på något sätt skapa ett sammanhang och en plats för högkänsliga att ventilera allt som kommer upp med att upptäcka vem man är. Men frågorna blev bara fler och efterfrågan större: ”Var fördjupar jag mig? Hur går jag vidare? Vad kan jag få tag i fler konkreta verktyg?”

På den vägen är det. Det tog inte många månader innan vi hade startat yogakurser för högkänsliga, terapi för högkänsliga och retreat för högkänsliga. Idag heter vårt företag Högkänslighet Sverige och vi sysslar uteslutande med högkänslighet. Vi hinner inget annat och just nu vill vi inget annat heller.

Sedan 2017 utbildar vi dessutom andra högkänsliga i vår unika terapiform HSP-terapi. Vi behöver vara fler som möter olikheterna där ute med ett tillåtande och möjlighetsmedvetet förhållningssätt.

Välkommen du också att ta del av vårt utbud! Välkommen att vara den du är och dela din går med världen. Vi ser så oerhört mycket fram emot att göra den här resan med dig!

Malin Sandell Berggrensson och Ina Elverljung
Uppdaterat april 2021

"Vi hoppar över kallpratet och tar dig direkt till kärnan."

En liten förklaring till citatet kan stå här.